Yet another wireless broadband deployment!

vretalink

Yet another wireless broadband deployment with Ubiquiti Airmax technology!

This installation at #VretaKluster test bed facility for #SmartFarming with sensor devices from Luda.Farm

 

#smartfarming #IoT #wirelessbroadband #sensors

 

Sponsrat inlägg: Gardio hemlarm – Trådlöst, smart och lite annorlunda hemlarm!

gardio-hemlarmMycket händer just nu inom området Internet of Things och smarta hem. Här kommer ett exempel på hur befintliga nätverk och utrustning, i detta fall wifi, IP-kameror och smartphones, kan användas för att skapa nya tjänster utan att behöva bygga upp alla delar i ett system med specialutrustning.

Det Svenska företaget Gardio har skapat ett modernt hemlarm med kameraövervakning, genom att just använda teknik som konsumenten redan är van vid. Kunden övervakar hela sitt hem via mobilen, surfplattan eller vilken dator som helst med internet.  Hemlarmet sägs vara mycket lättinstallerat och är tänkt speciellt för den som inte vill ha ett traditionellt hemlarm med kabeldragning och knepig installation. Hemlarmet  består av trådlösa kameror och brandvarnare. Det finns dessutom möjlighet att koppla in ett smart fjärrstyrt dörrlås som heter Glue Smart Lock.

Installation av larmet gör du själv på under en timme enligt Gardio själva. Alla enheter kommunicerar trådlöst med varandra och via internet till Gardios molntjänst. Konceptet bygger på en prenumeration och möjlighet att skicka ut en väktare via NOKAS larmcentral.

 

Vad skiljer det här larmet från alla andra och får jag betalt för att skriva det här inlägget? Ja, det här är ett sponsrat inlägg, men jag tycker att det är intressant och viktigt att lyfta fram Svenska företag som på olika innovativa sätt kombinerar befintlig teknik och skapar något nytt och annorlunda! Det unika med Gardios hemlarm är enkelheten och det låga priset. Ett baspaket installeras på någon timme, kostar under 2000:- och månadskostnaden är bara 189 kronor !

Läs mer på https://gardio.se/

Ha en trevlig sommar!

/Fredrik

 

PS.
En smart och innovativ detalj i larmet är att kamerornas mikrofon, förutom att spela in ljud, även lyssnar efter pipet från de brandvarnare som installeras tillsammans med larmet. På så sätt kan billiga brandvarnare, utan radiosändare, användas för att få en trygg brandlarmsfunktion. Smart!
DS.

DEBATT: Bredband och telefoni till alla?

Frågan har aldrig varit hetare! Diskussionerna och debatterna om landsbygdens och glesbygdens möjligheter till bra digital infrastruktur, kommunikation och telefoni avlöser varandra.

Intressant att detta nu även tas upp på riksnyheterna av SVT NyheterTV4 Nyheterna och att intresseorganisationer som LRF LRF Östergötland LRF Ukna nu lyfter frågan allt mer i bland annat artiklar och nyhetsinslag.

Efter avregleringen av telemarknaden är det i praktiken upp till var och en på landsbygden att “se om sitt hus” och vara aktiv i frågan om telekommunikation, för att få en så bra lösning som möjligt. För ett år sedan höll jag detta föredrag i frågan, på uppdrag av Nulink – Linköpings näringslivsbolag.

Sedan dess har debatten rullat vidare och även en del större aktörer som Teracom AB har börjat erbjuda fiber och trådlösa alternativ på helt kommersiell basis utan byalagskoncept eller bidrag. Även mindre lokala aktörer har aldrig haft så mycket att göra som nu. BoreNet, http://www.conect.nu/, http://djdata.se

Välkomna att fortsätta debatten på https://www.facebook.com/lantbruksit/ och maila mig gärna på fredrik@lantbruksit.se för att diskutera föreläsningar, tekniska lösningar och rådgivning runt trådlösa alternativ.

/Fredrik

 

Komradio populärt igen!

icom01

Dags för programmering och sedan leverans till en maskinstation ! 

Arbetet på gården eller maskinstationen går smidigare med komradio som monteras i maskiner eller som i detta fall handburna för tillfällig användning i fält. Här en modell från iCOM,som tål både vatten och tuffa tag!

#jaktradio #komradio #kommunikationsradio #lantbruksradio

Swedish Radio Supply AB

 

Digital komradio i mobilen!

Tjänsten ptt4farms är en så kallad Push To Talk tjänst som förvandlar din smartphone till en digital komradio!

Lika enkelt som med en komradio trycker du på en sändningsknapp och pratar med dina kollegor i dina Peltor hörselskydd, eller i en trådlös mikrofon. Räckvidden är obegränsad, då tjänsten fungerar överallt där du har mobiltäckning eller tillgång till wifi!

Läs mer på: http://www.lantbruksit.se/ptt4farms/

 

Jaktradiogruppen – Radio för tryggare vardag och fritid på landet

logo-3_small

Jaktradiogruppen är en Facebookgrupp om jaktradio som du hittar här: https://www.facebook.com/groups/jaktradiogruppen/

Mål och syfte
Jaktradiogruppens mål är att med hjälp av jaktradion skapa en tryggare vardag och fritid för alla som jobbar, bor eller vistas på landet. Detta gör vi genom att få så många jaktradioägare som möjligt att alltid passa kanal 4 (155.525) MHz med pilotton 4 (77Hz). Gruppen är också till för att dela tips, information, erfarenheter och åsikter om olika jaktradioapparater, tillbehör och funktioner. Oavsett om du är jägare, lantbrukare eller bara allmänt radiointresserad, så är du välkommen till gruppen!

Bakgrund
Genom att alltid passa jaktradion på en gemensam “anropskanal”, även utanför jakttider, så skapar vi tillsammans en landsomfattande trygghetsfunktion för oss som har jakt, lantbruk och skogsbruk som arbete eller fritid, men också en unik och värdefull resurs som kan användas vid till exempel naturkatastrofer eller bränder.

Vi valde först att använda kanal 5 (156.000MHz) med subton 12 (100Hz), men det visade sig snart att vissa radiomodeller inte hade möjlighet att använda subton på denna kanal och även att vissa apparater inte alls hade denna kanal programmerad. Därför togs beslutet att gå över till kanal 4 (155.525 MHz), som också används av fritidsbåtar och då kallas L2. Valet av subton ändrades också till nr 4 (77Hz) för att göra det enkelt att komma ihåg inställningen kanal 4 och subton 4 för Jaktradiogruppen!

Posta gärna frågor om teknik, inställningar, radioapparater och annat som har med jaktradio att göra på den här gruppen. Dela också gärna information om när du börjar passa kanalen och var du befinner dig!

/Fredrik

#jaktradio #komradio #155MHz #lantbruk #VHF

 

Välkommen till lanseringen av ptt4farms!

ptt4farms_vreta

Välkommen till lanseringen av ptt4farms, lantbrukets nya kommunikationslösning!
Tid: torsdag 10 november kl. 12-14. Lunch serveras kl. 12-13.
Plats: Vreta Kluster, lokal: Slätten

Spara tid med lantbrukets nya kommunikationslösning ptt4farms, en Push To Talk tjänst som gör din smartphone till en enkel och snabb komradio!

Du trycker bara på en sändningsknapp och pratar med alla dina medarbetare direkt i dina hörselskydd, eller i en trådlös mikrofon.

Du sparar massor med tid som tidigare gått åt till att slå nummer, ringa upp flera eller kanske leta upp någon som inte har mobiltäckning eller inte svarar!

Läs mer på www.ptt4farms.com

Anmälan
Anmäl dig här senast 1/11. Begränsat antal platser.
Kontakt
Fredrik Stark, 070-576 38 71, fredrik@lantbruksit.se

CyberChimps